DojenčekRazvoj otroka poteka po določenemu sosledju. Eno izmed pomembnih področij otrokovega razvoja je tudi razvoj motorike, katera se intenzivno razvija že v obdobju dojenčka. Nekateri strokovnjaki menijo, da je razvoj motorike tesno povezan z razvojem kognicije, saj nam dojenček svoja »sporočila« poleg joka in čebljanja, posreduje tudi preko motorike. Prvi, za starše opazni razvojni motorični mejnik predstavlja, ko otrok samostojno drži glavo, sledi poseganje z rokami po predmetih, obračanje iz hrbta na trebuh in obratno, obračanje okrog svoje osi, plazenje,lazenje, sedenje, sledi kobacanje in zelo pomemben mejnih samostojna hoja… Ko otrok samostojno hodi zanj postane svet popolnoma drugačen – enostavnejši, saj so mu naenkrat predmeti in osebe dostopni brez dodatne pomoči.

Motorični razvoj je zelo pomemben predvsem v zgodnji fazi razvoja otroka, saj lahko z napačno izbiro pripomočkov škodujemo našemu malčku.

Za spodbujanje motoričnega razvoja na trgu obstaja mnogo pripomočkov, kateri so bolj ali manj vzpodbudni in primerni za proces motoričnega razvoja posameznega otroka. Za spodbujanje hoje so v preteklosti množično uporabljali hojice oziroma hodalice. Omenjeni pripomoček je na voljo še danes in se še vedno uporablja, vendar v manjšem številu. Poleg hojice so danes na razpolago tudi vozički za hojo.

Hojica pogosto privede do napačnega vzorca hoje

HojicaNa prvi pogled lahko rečemo, da sta oba pripomočka zelo vzpodbudna za razvoj samostojne hoje, toda če pogledamo globje, ugotovimo, da je vsakodnevna uporaba hojice lahko zelo neustrezna za otrokov optimalni motorični razvoj. Hojica otroku s svojim oblazinjenim sedežem in širokim podnožjem zagotavlja stabilnost, s štirimi vrtljivi kolesi mobilnost in seveda zaradi položaja katerega otrok zavzema zaščito pred padci, katere povzročajo otrokove še nepopolno razvite motorične sposobnosti, kar pa je za otrokov optimalni razvoj zelo neustrezno, saj njegovo gibanje poteka le v predelu od stopal do kolen, kar seveda za hojo ni značilno.

Predvsem starši radi uporabljajo hojice, zaradi bolj preproste in na videz varnejše uporabe, kar pa ni nujno najboljše za malčka.

Če torej gledamo efektivno je hojica ustrezen pripomoček, predvsem za starše, saj otroka posedejo v hojico v upanju, da ni možnosti nezgode, toda dolgoročno ima hojica mnogo negativnih kazalcev: otrok, kljub v večini po višini nastavljivim sedalnim delom hojice po tleh hodi s prsti in ne celim stopalom, kar pogosto privede do napačnega vzorca hoje, kar pomeni, da otrokova hoja tudi kasneje poteka po prstih; pri gibanju oziroma hoji, uporabljamo celo telo, predvsem tudi predel medenice, kar otroku hojica onemogoča, saj v njej dejansko sedi; ena izmed temeljnjih motoročnih sposobnosti in dejavnikov pri hoji je tudi ravnotežje, katerega otrok pri uporabi hojice ne razvija; otrok v hojici ne more spremeniti svojega položaja, saj je v njej fiksen; v hojici otrok res ne more sam npr. pasti na tla, a mnogo nesreč se je zgodilo, ko so otroci skupaj s hojico padli po stopnicah, čez vratne pragove v stanovanjih… kar v nas sproži dilemo varnosti.

Primerjava z vozičkom za hojo, poimenovan tudi prvi sprehajalček

Vozicek za hojo SandmanV primerjavi s hojico je voziček za hojo oziroma kot ga nekateri imenujejo prvi sprehajalček za otrokov motorični razvoj vzpodbudnejši. Otrok stopi k vozičku oziroma se dvigne iz polsedečega v ležeči položaj, ko se sam počuti dovolj močnega in sposobnega oziroma, ko je njegovo telo za tovrsten podvig zrelo; otrok na tla stopa s celim stopalom in s tem poistoveti ustrezen vzorec hoje; pri potiskanju vozička otrok uporablja celotno telo in hkrati razvija ravnotežje; ko se otrok utrudi, oziroma mu telo ne dopušča več »treninga« hoje, voziček spusti in zamenja položaj telesa ( se usede na tla, plazi, lazi, kobaca…); v primeru, da otrok z vozičkom prikoraka do stopnic, v primeru padca otrok voziček spusti (kar se zgodi popolnoma avtomatično) in s tem voziček sam nadaljuje svojo »nevarno« pot, otrokove solze pa so samo razlog prestrašenosti in ne bolečine…

Pred nakupom se dobro opremite z vsemi informacijami, predvsem glede materialov in uporabnosti izdelka.

Oboji vozički za hojo in hojice vsebujejo, poleg svojega prvotnega namena (vzpodbujanje samostojne hoje pri otroku), tudi didaktične oziroma interaktivne pripomočke, kateri so pomembni za razvoj fine motorike in seveda kognitivnih sposobnosti. Bistvena razlika med tema dvema pripomočkoma je tudi v sestavi, saj so hojice iz PVC materiala, vozički za hojo pa iz lesa. Tukaj pa ponovno lahko omenimo zdravje, saj je les naravnega izvora, medtem ko je PVC material umetnega izvora in v mnogih primerih za zdravje zelo škodljiv, kot pa vemo otrokovo spoznavanje sveta, zelo dolgo časa poteka tudi preko ust, kar pomeni, da lahko zaužijejo škodljive sestavine. Hkrati les v primerjavi s PVC materialom, zaradi svoje strukture ugodneje vpliva na razvoj čutil, pri tem imamo v mislih predvsem tip.

Upamo, da smo vam s tem olajšali odločitev pri nakupu pripomočka za hojo, z veseljem sprejemamo tudi komentarje vseh, ki so preizkusili katerega izmed pripomočkov in izkušnje glede uporabe.

Otroška hojica ali voziček za hojo?