didakticna-igraca-telefon

Didaktične ali poučne igrače so namenjene spodbujanju motoričnega in kognitivnega razvoja najmlajših otrok. Obstajajo različne vrste didaktičnih igrač, vsem pa je skupno to, da krepijo določene sposobnosti. Izdelane so z namenom, da nudijo kvalitetno in hkrati poučno igro. Pri tem gre lahko za učenje govora, urjenje domišljije in miselnih spretnosti, razvijanje različnih čutil, ustvarjalnosti, ročnih spretnosti, koordinacije, refleksov … Igra z njimi je zabavna, zanimiva in otroku predstavlja svojevrsten izziv. Tovrstne igrače otroku omogočajo pridobivanje različnih znanj in izkušenj. Če se hkrati igra več otrok, postanejo tudi odlično sredstvo za druženje in spoznavanje sovrstnikov.

didakticna-kocka-insectPomembno je, da izberete didaktično igračo, ki ustreza otrokovi starosti in sposobnostim. Če je še premajhen, igre morda ne bo razumel. Nikar ga ne silite v uporabo igrače, če nad igro z njo še ni navdušen. Raje počakajte, da se sam odloči, kdaj bo pravi čas za to. Didaktična igrača ga mora pritegniti, v igri z njo pa mora uživati, saj bo samo tako dosegla namen. Ko otrok pokaže zanimanje za igro, mu pokažite, kako se uporablja igračo, bodite ob njem in ga ne pozabite pohvaliti za uspešno opravljeno delo. Ko se bo naveličal ene vrste igre, mu predstavite nov izziv. Didaktične igrače ponujajo veliko možnosti za igranje, zato otroku zagotovo ne bo dolgčas. Ena od zelo priljubljenih izbir v naši ponudbi je didaktična kocka, ki nudi nadvse pestro paleto iger.

Če želite, da bo otrok že od rane mladosti razvijal tako miselne kot motorične spretnosti, mu omogočite učenje skozi igro z didaktično igračo. Na tak način bo pridobil tudi pozitiven odnos do delovnih in učnih navad, kar mu bo koristilo kasneje v življenju, ko bo prestopil šolski in službeni prag. Didaktične igrače so izjemnega pomena za razvijanje najrazličnejših spretnosti, ki jih otrok ob igri z navadnimi igračami ne more razviti.

Pomembnost igranja z didaktičnimi igračami